Brangakmeniai lietuvių kultūroje ir jų simbolika | ADORO juvelyrikos namai

Lietuvos kultūra turi turtingą istoriją, o jos tradicijos ir papročiai dažnai susiję su brangiųjų akmenų naudojimu. Šie akmenys vertinami dėl savo grožio ir simbolikos, jie atlieka svarbų vaidmenį lietuvių tautosakoje ir mitologijoje. Šiame straipsnyje apžvelgsime populiariausius brangakmenius lietuvių kultūroje ir jų reikšmę.

Gintaras - Lietuvos auksas

Gintaras, arba, kaip dažnai vadinamas, "Lietuvos auksas", labiausiai žinomas brangakmenis lietuvių kultūroje. Gintaras - suakmenėjusi derva, randama įvairių spalvų - nuo geltonos iki rudos. Jis jau daugelį amžių naudojamas lietuvių juvelyrikoje ir amatininkystėje, dažnai siejamas su saule ir šviesa. Taip pat tikima, kad gintaras turi gydomųjų savybių ir yra naudojamas tradicinėje medicinoje.

Auksinis žiedas su gintaru

Granatas - meilės akmuo

Granatas - dar vienas lietuvių kultūroje populiarus brangakmenis. Šis tamsiai raudonas akmuo siejamas su meile, aistra ir ištikimybe. Lietuvių tautosakoje sakoma, kad padovanojus kam nors granatą, bus užtikrinti ilgi ir laimingi santykiai. Taip pat tikima, kad granatai turi gydomųjų savybių ir buvo naudojami tradicinėje medicinoje įvairiems negalavimams gydyti.

Žiedas su granatu

Topazas - drąsos akmuo

Topazas siejamas su drąsa ir stiprybe. Jis dažnai dovanojamas kariams, kad apsaugotų juos mūšyje. Taip pat tikima, kad topazas turi raminamųjų savybių ir naudojamas protiniam aiškumui ir susikaupimui skatinti.

Auksiniai auskarai su topazais

Rubinas - galios akmuo

Rubinas - tamsiai raudonas akmuo, siejamas su galia ir turtais. Jis dažnai naudojamas lietuviškuose papuošaluose, simbolizuojančiuose jėgą ir sėkmę. Lietuvių tautosakoje sakoma, kad rubino patrynimas į odą atneš laimę ir apsaugą nuo piktųjų dvasių.

Auksinis žiedas su rubinu

Smaragdas - pusiausvyros akmuo

Smaragdas - žalias akmuo, siejamas su pusiausvyra ir harmonija. Jis dažnai naudojamas lietuviškuose papuošaluose meilei, ištikimybei ir draugystei simbolizuoti. Taip pat tikima, kad smaragdai turi gydomųjų savybių ir naudojami emocinei bei fizinei pusiausvyrai skatinti.

Auksinis žiedas su smaragdu

Apibendrinant galima teigti, kad brangakmeniai jau daugelį amžių atlieka svarbų vaidmenį Lietuvos kultūroje. Jie vertinami dėl savo grožio, simbolikos ir gydomųjų savybių. Gintaras, granatas, topazas, rubinas ir smaragdas yra populiariausi brangakmeniai Lietuvos kultūroje, dažnai naudojami papuošaluose ir tradiciniuose amatuose. Kiekvienas akmuo turi savo unikalią prasmę ir reikšmę, todėl jie svarbi Lietuvos paveldo dalis.

ADORO juvelyrikos namai, kviečiame apsilankyti: https://www.adoro.lt/

ADORO GAMINIAI

ADORO ŽURNALAS

Taip pat žurnale

Safyrai – kilmė, kokybė, kaina

Safyras - tai brangakmenis, kurio būna įvairių rūšių, todėl verta žinoti, kas daro įtaką jo vertei. Svarbus veiksnys yra safyro kilmės vieta, pavyzdžiui, dėl spalvos skirtumų; patyręs kolekcininkas ar juvelyras...

Prenumeruok naujienlaiškį