Auksiniai žiedai su deimantais – pagrindinės žinios apie deimantus | ADORO juvelyrikos namai

I Dalis. Įeinate į juvelyrinę parduotuvę. Jūsų akys pagauna žiedus su šviesą atspindinčiais akmenimis. Manote: ,,tikrai deimantai“. Klausiate kainos - jums pareiškia kad vieno kaina - 300 Eur, o kito - 3000 Eur, nors jie labai panašūs. Galvojate kam 10 kartų permokėti už tokį patį žiedą.

Suzadėtuviu ziedai su deimantais, auksiniai ziedai su deimantais,  vestuviniai ziedai su deimantais

Šis dviejų dalių trumpas vadovas padės suprasti, kodėl iš pirmo žvilgsnio identiškai atrodančių papuošalų kainos gali visiškai skirtis. Tai padės nuspręsti, ar verta (ar ne) mokėti daugiau už papuošalus. Be to, jus išmokys, kad ne kiekvienas akmuo, kuris atrodo kaip deimantas, iš tikrųjų yra deimantas. Tačiau sutelkime dėmesį į deimantus.

Suzadėtuviu ziedai su deimantais, auksiniai ziedai su deimantais,  vestuviniai ziedai su deimantais

Jau IV amžiuje prieš Kristų deimantai buvo viena geidžiamiausių prekių senovės Indijoje. Šurmulys aplink šį mineralą nesumažėjo iki šių dienų, nes dėl savo unikalių fizinių ir cheminių savybių (tokių kaip didžiausias kietumo laipsnis tarp visų žinomų mineralų), joks kitas akmuo, tinkamai apdirbtas žmogaus, neatspindi jo grožio.

Kodėl deimantų kainos taip skiriasi?

Deimantai labai reti mineralai. Šio akmens retumas vienas iš veiksnių, lemiančių jo didelę vertę. Dauguma išgaunamų neapdorotų deimantų yra pramoninės, o ne juvelyrinės kokybės (t. y. iš jų gaminami deimantiniai grąžtai, o ne auskarai). Papuošalų gamybai tinka tik nedidelė dalis deimantų, turinčių aukščiausius parametrus, tokius kaip spalva, grynumas ir svoris. Todėl kuo grynesnis deimantas ar didesnis jo svoris, tuo deimantas retesnis, jo vertė didesnė.

1950-aisiais Amerikos gemologijos institutas (GIA) susistemino deimantų kokybės vertinimo tvarką, įdiegdamas 4C metodą, kuris iki šiol naudojamas tarptautinėje deimantų prekybos rinkoje: spalva (angl. Color), skaidrumas (angl. Clarity), briaunavimas (angl. Cut), svoris karatais (angl. Carat). Suvokus šį vertinimą nesunku suprasti, kodėl dviejų iš pirmo žvilgsnio pasirodančių akmenų vertė gali skirtis kartais.

Suzadėtuviu ziedai su deimantais, auksiniai ziedai su deimantais,  vestuviniai ziedai su deimantais

Spalva

Deimantai būna įvairių spalvų ir atspalvių. Ir čia galiu jus nustebinti, bet gamtoje dažniausiai pasitaikantys deimantai ne bespalviai, o geltonų ir rudų atspalvių. Kalbant apie deimantų spalvą, jie turėtų būti skirstomi į deimantus, esančius pagrindinėje spalvų skalėje, ir į tuos (labai retus ir vertingus!) turinčius retas spalvas, pvz., rožinę, mėlyną ar žalią. Pagrindinė deimantų spalvų skalė svyruoja nuo D iki Z, kur D reiškia bespalvį deimantą (t. y. rečiausią ir brangiausią šioje skalėje), o Z deimantas su giliausiu geltonos arba rudos spalvos atspalviu. Todėl kuo toliau abėcėlėje, tuo akmuo geltonesnis ar rudesnis, o jo kaina mažėja.

Suzadėtuviu ziedai su deimantais, auksiniai ziedai su deimantais,  vestuviniai ziedai su deimantais

Švarumas

Švarus arba nepriekaištingas. Tai pradinis deimantų grynumo vertinimo skalės taškas. Ir ne, šioje skalėje vertinamas ne purvas, o deimanto dėmių ir vidinių defektų, vadinamų inkliuzais, buvimas ir jų skaičius. Deimantų vertintojas šių akmenų grynumą vertina su dešimt kartų didinamuoju stiklu. Kuo daugiau reikšmingų defektų jis mato, tuo žemesnėje grynumo skalės vietoje deimantas atsiduria. Tačiau perspėjame, kad deimantuose nėra dviejų vienodų intarpų, todėl jų buvimas akmenyje turi privalumą - padeda ekspertui identifikuoti patį akmenį. Na, juk netobulumai kartais irgi turi ir savo kainą.

Suzadėtuviu ziedai su deimantais, auksiniai ziedai su deimantais,  vestuviniai ziedai su deimantais

Svoris

Deimantų svoris, kaip ir kitų brangakmenių, matuojamas karatais (ct). 1 ct yra 0,2 g. Paimkime du deimantus, kurių spalva, skaidrumas ir šlifavimo kokybė vienodi, skiriasi tik masė: vieno masė - 1 ct, o kito - 3 ct. Turint omenyje, kad kuo didesnis deimantas, tuo retesnis gamtoje randamas egzempliorius, nesunku padaryti išvadą, kad 3 ct deimanto vertė nebus lygi trijų 1 ct masės deimantų vertei. Vieno 3 ct deimanto vertė bus didesnė kartais.

Suzadėtuviu ziedai su deimantais, auksiniai ziedai su deimantais,  vestuviniai ziedai su deimantais

Apibendrinant galima teigti, kad kiekvienas juvelyriniuose dirbiniuose naudojamas deimantas yra unikalus ir nepakartojamas. Jis turi konkrečią vertę.

Atminkite!

Kuo aukštesni 4C deimanto parametrai, tuo retesnis akmuo, taigi ir vertingesnis. Tai tikra retenybė ant jūsų piršto. Na, bet kad žinotumėte, ar ant jūsų piršto tikrai unikalus deimantas, o ne jo imitacija, turite būti budrūs ir taip pat turėti (bent!) pagrindinių žinių apie tai. Bet apie tai - netrukus, antroje straipsnio dalyje.

ADORO juvelyrikos namų komanda padės išsirinkti ir pagamins jūsų poreikiams bei emocijoms tinkamus auksinius žiedus ar sužadėtuvių žiedus su deimantais! Kviečiame apsilankyti: https://www.adoro.lt/

 

ADORO GAMINIAI

ADORO ŽURNALAS

Taip pat žurnale

Akvamarinas | ADORO JUVELYRIKOS NAMAI

Akvamarinas | ADORO JUVELYRIKOS NAMAI  Didžiausi akvamarino telkiniai yra Brazilijoje, kurie išsibarstę po visą šalį. Gražių egzempliorių randama Rusijoje, Nigerijoje, Namibijoje, Tanzanijoje, JAV ir Indijoje. Europoje šis mineralas daugiausia randamas Italijoje. Didžiausias...

Safyrai

ADORO juvelyrikos namai pristato trumpą santrauką, ką nuo gilios senovės iki dabar žmonės mano apie vieną populiariausių brangakmenių - safyrą. 

Prenumeruok naujienlaiškį